verbouwen woning en vervanging achterbouw

Bij een bouwheer met voorliefde voor tuinieren, was meer contact met de tuin, gecombineerd met veel lichtinval een belangrijk uitgangspunt, dit tesamen met de vraag tot een energetische bio-ecologische renovatie en het oplossen van de bouwkundige mankementen van hun bestaande ‘achterbouw’.

 

Indeling van het huis

Minpunten van de bestaande woning waren het gebrek aan licht/zicht vanuit de keuken, de lage plafonds en het beperkte zicht op de tuin door de achteringelegen garage.

In het ontwerp werd de garage afgebroken en de zij-doorgang naast de woning dichtgebouwd tot bergruimte/wasplaats/fietsenstalling.

De achtergevel werd volledig opengewerkt. Door de dakvorm van de leefruimte in een oplopend hellend dak naar de tuin te plaatsen, wordt de tuin letterlijk binnengetrokken in de woning. De noord-oost oriëntatie van de achtergevel maakte deze vormgeving in dit geval mogelijk zonder risico op oververhitting.

Een grote koepel zorgt ervoor dat ook de interne zithoek voldoend licht krijgt.

 

Constructie met duurzame bouwmaterialen

De aanbouw  is volledig opgebouwd met gezonde en natuurvriendelijke materialen: houtskeletbouw, geïsoleerd met papiervlokken en aan buitenzijde bepleisterd op houtvezelisolatieplaat of deels afgewerkt met beplanking. De vloeren zijn opgebouwd uit een 30cm schelpenlaag en 12cm kurkisolatie (geen gebruik van beton – enkel voorfunderingen-  of plastic)

De dakopbouw bestaat uit TJI-liggers, ingeblazen met papiervlokkenisolatie en afgedekt met epdm.

In de hoofdbouw beperkten de energetische ingrepen zich tot de isolatie van het hoofddak en de isolatie van de zijgevel en achtergevel met 16cm minerale wol, afgewerkt met crepi.

Er werd een nieuwe regenwaterput geplaatst, het water wordt volop gerecupereerd.

 

architect ontwerp en uitvoering : Martine Peeters