verbouwen van een woning met vervanging van de achterbouw en na-isolatie bestaand volume

Bouwwens van de opdrachtgevers

Zoals zo vaak het geval is, verstoorde de bestaande koterijen (met op elkaar volgend de keuken, de badkamer en de wasplaats) achter het hoofdvolume de lichtinval en het zicht en contact naar achter met de tuin. Door de koterijen af te breken kon het contact met de tuin hersteld worden en de achteraanbouw een leefkeuken met veel lichtinval worden. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om ook de ruimte op de verdieping uit te breiden met voldoende plaats voor het hele gezin. Verder was er de vraag om ook het bestaande volume grondig te herdenken (inkom) en bovendien om te toveren tot een bio-ecologische energiezuinige woning met een nieuw en mooi jasje.

 

Indeling van het huis

Minpunten van de bestaande woning waren het ontbreken van een inkom in het bestaande volume en de beperkte leefruimte en een gebrek aan licht/zicht achteraan naar de tuin..

In het ontwerp werden alle koterijen achter het hoofdvolume afgebroken en werd een brede doorbraak voorzien van het bestaande gedeelte naar de nieuwe achterbouw. De wasruimte werd in het donkerste hoekje van het nieuwe volume geplaatst en de volledige achterbouw werd naar achterzijde (oostzijde) en zijkant (zuidzijde) zoveel mogelijk opengewerkt met een groot schuifraam in de zijgevel.

Via de inkomdeur halverwege de zuidgevel betreedt men een inkomsas dat de gelijkvloers verdeelt in een geborgen zithoek vooraan met de avondzon en een leefkeuken achteraan met volop zon in de ochtend en middag. Om de oververhitting voor te zijn werd een ruime oversteek voorzien.

Op de verdieping werd de bestaande traphal behouden en in bestaand volume een nieuwe indeling voorzien met 2 grote slaapkamers, uitgebreid met een extra slaapkamer en ruime badkamer boven de nieuwe achterbouw.  Bestaande verdiepingsvloeren werden versterkt en ingeblazen met papiervlokken.

 

Constructie met duurzame bouwmaterialen

De aanbouw  is volledig opgebouwd met gezonde en natuurvriendelijke materialen: houtskeletbouw, geïsoleerd met papiervlokken en aan buitenzijde bekleed met duurzame houten (thermowood) beplanking. Het bestaande hoofdvolume vooraan werd volledig ingepakt met houtvezelisolatie en voorzien van een minerale afwerkpleister.  De vloeren zijn opgebouwd uit een 30cm schelpenlaag en 10cm kurkisolatie (geen gebruik van beton – enkel voor funderingen-  of plastic)

De dakopbouw bestaat uit TJI-liggers, ingeblazen met papiervlokkenisolatie en afgedekt met EPDM.

Er werd een nieuwe regenwaterput geplaatst, het water wordt volop gerecupereerd.

 

Architect ontwerp en uitvoering : Steven Bydekerke